
 
 

Workers’ Compensation FAQ’s 
 

The following are frequently asked questions and answers, you may also find answers in the Benefits 
Summary. Nothing on this website is intended as legal advice. Responses may be different 
depending on the facts. If you need legal advice, please consult an attorney. 

Sections referenced below are taken from the Montana Codes Annotated (MCA), the Montana 
Workers’ Compensation Act. 

_____________________________________________________________________________________ 

General Questions 
Q. I was injured on the job which was reported to my employer, but a claim has not been filed. What 
can I do? 
A. You may contact this office, your local job service office for a claim form (First Report of Injury 
(FROI) or download the form from our website 

Q. How do I find out the status of my claim? 
A. You will need to contact the adjusting company responsible for managing your claim. If you do not 
know who to contact, call our office for assistance. 

Q. I got hurt on the job and my employer insisted I go to a particular medical clinic. Can I choose my 
own physician? 
A. You may choose the treating physician for initial treatment. Any time after acceptance of liability by 
an insurer, the insurer may designate a different treating physician, or approve your choice of the 
treating physician. 

The treating physician is responsible for the management and coordination of your medical care and 
must treat you within the recommendations of Montana’s Utilization and Treatment Guidelines. An 
insurer is not responsible for treatment or services that do not fall within the utilization and 
treatment guidelines adopted by the Department, unless the provider obtains prior authorization 
from the insurer. If prior authorization is not requested or obtained from the insurer, an injured 
worker is not responsible for payment of the medical treatment or services. See “Medical Benefits” 
in the Benefits Summary. 

Q. My claims examiner has scheduled an appointment for me to be seen by another doctor. Do I 
have to attend this appointment? 
A. Section 39-71-605, MCA. Yes, the examiner is allowed to schedule periodic independent medical 
evaluations (IME). The time and place for the examination, must take into consideration the 
employee’s convenience, physical condition, and ability to attend at the time and place that is as 
close to the employee’s residence as is practical. 
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Q. I was injured at work and my employer does not have workers’ compensation coverage. What can 
I do? 
A. Section 39-71-401, MCA. You may contact our Uninsured Employer’s Fund for assistance. 

Q. Are workers’ compensation benefits taxable? 
A. No 

Q. Is my employer required to pay for my health insurance when I am off work due to a workers’ 
compensation claim? 
A. This is not addressed in the Montana Workers’ Compensation Act. Contact your employer and or 
your health insurance provider for information. 

Q. After I filed a claim, my employer fired / laid me off. Can they do that? 
A. Per section 39-71-317 MCA, an employer may not use as grounds for terminating a worker the 
filing of a claim under the Workers’ Compensation Act. The district court has exclusive jurisdiction 
over disputes concerning the grounds for termination under this section. An employer may fill a 
position due to an employee being off work because of an injury. When an injured worker is capable 
of returning to work within 2 years from the date of injury and has received a medical release to 
return to work, the worker must be given a preference over other applicants for a comparable 
position that becomes vacant if the position is consistent with the worker’s physical condition and 
vocational abilities. 

Q. I was injured at work and feel my employer’s negligence was responsible for the accident. Can I 
collect workers’ compensation benefits and sue my employer? 
A. Per section 39-71-411 MCA, Workers’ compensation is a “no fault” system. Filing a workers’ 
compensation claim is the injured workers’ exclusive remedy. 

Q. I was injured at work and feel there was negligence by a third party. Can I sue the third party? 
A. Yes, per section 39-71-417 MCA. The right to compensation and medical benefits is not affected 
by the fact that the injury, occupational disease, or death is caused by the negligence of a third party 
other than the employer or the servants or employees of the employer. Whenever injury, 
occupational disease, or death occurs to an employee while performing the duties of employment 
and the event is caused by the act or omission of some persons or corporations other than the 
employee’s employer or the servants or employees of the employee’s employer, the employee or in 
case of death the employee’s heirs or personal representative, in addition to the right to receive 
compensation, has a right to prosecute any cause of action that the employee or heirs may have for 
damages against the persons or corporations. 

_____________________________________________________________________________________ 

Re-Opening Closed Medical Benefits 
Q. I have an old claim and need medical treatment. How do I reopen my claim? 
A. Section 39-71-704, MCA. You will need to contact the adjusting company responsible for 
managing your claim.  If you do not know who to contact, call our office for assistance. For dates of 
injury on or after July 1, 1991 and before July 1, 2011, if medical treatment is not received within a 
60-month time frame, the medical benefits are closed. 
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Independent Medical Review 
Q. My doctor has recommended an MRI with the possibility of surgery which has been denied by my 
claims examiner.  What can I do? 
A. Section 39-71-704, MCA. All health care providers shall use the Montana Utilization and 
Treatment Guidelines when providing treatment to you.  If the claims examiner has denied your 
doctor’s recommendation, you may request an Independent Medical Review from the department’s 
Medical Director. The Medical Director will review your medical records and other information 
relevant to the denial and issue a recommendation based on the provisions of the Montana 
Utilization and Treatment Guidelines. Please contact our office for assistance with the Medical 
Review Process. 

If either you or the claims examiner doesn’t agree with the Medical Director’s recommendation you 
may request a non-binding telephonic mediation conference. Please refer to the Mediation Unit for 
additional information. 

_____________________________________________________________________________________ 

Impairment Rating 
Q. My doctor has issued me an impairment rating. What does this mean? 
A. Sections 39-71-703 and 39-71-711, MCA. You may be entitled to payment of an impairment 
award. Contact your claims examiner for additional information. 

_____________________________________________________________________________________ 

Medical & Wage Benefits 
Q. Do I get workers’ compensation benefits for time loss to attend medical or physical therapy 
appointment(s)? 
A. No. 

Q. I work two jobs and was injured at one of them and am unable to work both jobs. How am I 
compensated for this? 
A. Section 39-71-123, MCA. Wages from both employments will be used to calculate the wage loss 
benefits. Refer to Benefits Summary regarding computing wage loss benefits. 

Q. I got a new job with another employer after I had a workers’ compensation claim. I have now been 
taken off work due to my injury. Can I be compensated for my wage loss? 
A. Yes, the wage loss benefits will be based on the wages earned with the time of injury employer. 

Q. I am off work due to my injury. When can I expect payment of wage loss benefits? 
A. Sections 39-71-107 and 39-71-606, MCA. The claims examiner has 30 days from the date of 
receipt of a signed claim to investigate and determine liability. Once the claim has been accepted, 
payment of wage loss benefits is due within 14 days. Refer to Wage Loss in the Benefit Summary. 

Q. Is there a waiting period before I receive benefits? 
A. Section 39-71-736, MCA. Compensation may not be paid for the first 32 hours or 4 days’ loss of 
wages, whichever is less, that the claimant is totally disabled and unable to work because of an 
injury. A claimant is eligible for compensation starting with the 5th day. If you are totally disabled and 
unable to work for 21 days or longer, compensation may be paid retroactively to the first day of total 
wage loss. 

http://erd.dli.mt.gov/work-comp-claims/mediation
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Q. How often are wage loss benefits paid? 
A. Section 39-71-740, MCA. Benefits are paid at the end of a two-week time frame. 

Q. My benefit checks are not paid consistently and are often late. What can I do? 
A. Section 39-71-740, MCA. Contact your claims examiner for an explanation. You may also contact 
this office for assistance. 

_____________________________________________________________________________________ 

Denied Claims 
Q. Can a claim be denied if drugs or alcohol are involved? 
A. Yes, per section 39-71-407, MCA. An employee is not eligible for benefits if the employee’s use of 
alcohol or drugs not prescribed by a physician is the major contributing cause of the accident. 
However, if the employer had knowledge of, and failed to attempt to stop the employee’s use of 
alcohol or drugs, this subsection does not apply. 

_____________________________________________________________________________________ 

Termination of Benefits 
Q. Is the insurance company required to notify the injured worker of termination of benefits before 
they are actually stopped? 
A. Section 39-71-609, MCA. The examiner is required to issue a 14-day notice of benefit termination. 
However, if an insurer has knowledge that a claimant has returned to work, compensation benefits 
may be terminated as of the time the claimant returned to work. 

_____________________________________________________________________________________ 

Vocational Rehab Benefits 
Q. My doctor says I will be unable to return to work. Can I get retraining benefits? 
A. Section 39-71-1006, MCA. Possibly, refer to Rehabilitation Benefits, Benefits Summary. 
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